19. Početak partije

Naučili ste uklanjati kamenove.
Međutim, igra počinje praznom pločom.

Za početak pogledajte ogromnu ploču 19x19 i kako ju dijelimo na područja koja imaju imena ...

Kako je prikazano na slici, 4 područja blizu kutova upravo se tako i zovu: kutovi (eng. "corners"); područja između dva kuta zovu se stranice (eng. "sides"); a "ostatak" je sredina (eng. "middle").
Između ovih područja nema jasnih granica i imena se koriste samo radi lakšeg razumijevanja.

Gdje prvo igrati?


Cilj igre igo je osvajanje što većeg prostora.
U otvaranju pokušajte ograditi prostor.


Na ploči dvije crne grupe imaju po 9 sjecišta prostora, ili 9 bodova. Bijela grupa u središtu također ima 9 bodova. Prostor ograđen kamenovima iste boje nazivamo teritorijem.

Pogledajmo, koliko je pojedina grupa trebala kamenova da ogradi 9 praznih sjecišta:

 • Kut - 6 kamenova
 • Strana - 9 kamenova
 • Sredina - 12 kamenova
 • Zaključujemo da se prostor najlakše ograđuje u kutu, zatim na strani, a najteže u sredini; iz tog razloga igra vrlo rijetko počinje u sredini.  Na ploči 13x13 možete vidjeti kako počinje stvarna partija goa. Pritiskom na Next vidimo sljedeći potez. S Back ga možemo vratiti nazad.

  Prvi potez crnog naziva se 3-3 (san-san), jer se nalazi na presjecištu treće okomite i treće vodoravne crte, ako računamo od kuta. Ovim potezom čvrsto se osigurava kutni prostor.

  Bijeli također igra na 3-3.

  Sljedeći crni potez naziva se zvijezda (hoshi), koja je označena malom crnom točkom. Ove točke su na ploči poradi lakše orijentacije. Zvijezda ograđuje veći prostor od 3-3, ali nije sigurna od upada protivnika.

  Četvrti potez bijelog je također vrlo omiljen - pod zvijezdom ili komoku.

  Naravno, vi možete igrati na bilo koje prazno sjecište ploče, ako potez nije zabranjen. Uobičajeno igra kreće od kutova preko stranica prema središtu.

  Iako potezom u kutu djelatno ograđujemo prostor, nitko neće igrati na sjecišta kao što su M2 ili N1, jer ograđuju premalo prostora.